3 tips till alla nybörjare i Excel

3 tips till nybörjare i Excel

Excel är ju ett fantastiskt verktyg och om du precis börjat använda det så ska du nu få lite tips på funktioner som kommer underlätta mycket!

1. Öka nummerserier automatiskt med Autofyll​

Autofyll i Excel

Autofyll är ju en fantastisk funktion. Om du tittar på bilden ovan så ser du att rutorna A1 till A4 manuellt har fyllts i med numren 1 till 4. Om du markerar alla dessa nummer och håller musen över det nedre hörnet så kommer det dyka upp ett plustecken.

Klicka och håll ner musknappen och dra musen nedåt så kommer excel automagiskt att öka serien med 5,6,7 osv. tills du släpper musen. Excel kan hantera en mängd mönster så om du istället för 1,2,3,4 hade skrivit 2,4,6,8 så hade Excel fortsatt nummerserien med 10,12,14 osv.

Du kan även göra detta med datum, bokstäver och annat smått och gott. Testa dig fram!

2. Summera automatiskt med Autosumma

Om du har många rader med siffror som du i slutändan vill summera så kan du helt enkelt, likt ovan bild visar, klicka i rutan under alla rader du vill summera.

Tryck sedan på knappen Autosumma som visas längst upp till höger i panelen Start. Du kan också hålla nere knapparna Alt och Shift på tangentbordet och sedan trycka på = (lika-med-tecknet). Excel markerar då alla rader ovanför som programmet anser hör ihop.

Tryck därefter på Enter-knappen så summeras alla rader!

3. Justera bredden på kolumner automatiskt

Justera bredden på kolumner automatiskt i Excel

Har du en mängd kolumner med data och skulle vilja ha ett bra sätt att justera så att alla har rätt bredd och inte har massa text som flödar över till andra kolumner?

Då kan du enkelt markera alla celler genom att först klicka längst upp till vänster i cellerna (se den röda ruta i bilden ovan). Då markeras alla celler.

För sedan musen över gränsen mellan rubriken för kolumn A och B (se den röda pilen i bilden ovan). Då ska din muspekare ändras till att bli ett streck med två motsatta pilar. Dubbeklicka på musen och alla kolumner kommer nu att justeras så att all text och data i alla kolumner får plats inom just sin kolumn. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *