Yale Doorman L3 problem vid installation av Yale Connect

Yale Doorman L3 och Yale Connect

Har du installerat Yale Doorman L3 och stött på problem när du ska installera Yale Connect och koppla ihop låset med WiFi? Välkommen till klubben!

Innehåll

Introduktion

Yale Doorman L3 är ju senaste tillskottet i smarta lås och efterföljaren till den populära Yale Doorman V2N. Dock så kommer det ju alltid lite problem vid introduktioner 🙂

Om du, likt mig, lyckades installera själva låset och även få det att låsa och låsa upp men att du vid installation av Yale Connect (den lilla pucken som följer med i paketet och som gör att ditt lås kopplas ihop med Wifi och tillgänglig även när du är hemifrån) stöter på patrull likt nedan skärmklipp.

Yale Connect Wifi-problem vid installation

Lösning är enkel men finns inte i någon bruksmanual (eller ens supporten kunde hjälpa vid samtal). Såhär gör du.

Steg 1 – Koppla mobilen till Yale Doorman L3

Det som egentligen är problemet är att man först måste koppla mobiltelefonen direkt mot låset via Bluetooth.

Detta gör du genom att först ladda ner Yale Access appen som du hittar för Android och Iphone.

Gå sedan in i appen och tryck på lägg till enhet.

Du behöver nu gå till ditt installerade lås och ta bort kåpan där batterierna sitter. Där under sitter en QR-kod som du behöver scanna i appen.

Du behöver samtidigt gå till utsidan av låset, trycka på Lås upp knappen + din master kod som du angav vid installation + lås upp knappen. Därefter trycker du på knappen noll (0) och lås upp knappen. Detta gör att låset blir synlig för Bluetooth under 5 minuter.

Sätt på Bluetooth även på din mobil om du inte redan gjort det och fortsätt installationsprocessen i appen. När du är klar med detta så kommer du kunna, via bluetooth, styra ditt lås.

Steg 2 – Installera Yale Connect

Om du nu försöker installera din Yale Connect igen så ska allt fungera som det ska. Denna gång så kommer inget felmeddelande att dyka upp när du ska koppla ihop ditt Wifi-nätverk utan i detta steg kommer du få välja vilket lås du vill koppla mot Yale Connect.

Efter detta så är låset uppkopplat mot Wifi och du kan koppla ihop med med t.ex. Google Assistant (Google Home), Amazon Alexa och Apple HomeKit.

OBS VIKTIGT!!! NÄR DU KOPPLAR IHOP LÅSET MED YALE CONNECT VERKAR DET SOM ATT MASTER PASSWORD OCH ALLA ANDRA ANVÄNDARE FÖRSVINNER (ÄVEN REGISTRERADE TAGGAR FÖRSVINNER). DU MÅSTE NU LÄGGA IN ETT NYTT LÖSENORD UNDER ANVÄNDARE I YALE ACCESS-APPEN!!

OM DU INTE GÖR OVAN KOMMER DU INTE KUNNA ÖPPNA LÅSET FÖRUTOM VIA APPEN (JAG LÄRDE MIG DETTA DEN HÅRDA VÄGEN GENOM ATT SJÄLV BLI UTLÅST…)

Koppla Yale Doorman L3 med Verisure larm

En annan sak som ofta missas (pga. att Verisure inte direkt informerar om det vid försäljning) är att för att koppla ihop sin Yale Doorman L3 och sitt larm från Verisure behövs en låsmodul (som kostar typ 700 kr!!) som sätts in där batterierna sitter.

Tycker det är ganska kasst att behöva en modul för att göra något som t.ex. Google Home eller Alexa fixar via Yale Connect…

OBS!!! När du kopplar in modulen och kopplar ihop dörren med larmet så tar Verisure-appen över. Yale Connect och möjligheten att styra från Google assistant, Alexa mm. försvinner.

Men men, låsmoduler för Verisure (det är också olika för olika larmoperatörer) finns att köpa på t.ex. Kjell & Company (sponsrad länk).

Installation av Smart Låsmodul

För att koppla ihop Verisure med Yale Doorman L3 så börjar du med att logga in på ditt konto på Verisure https://mypages.verisure.com/

Därefter går du in i menyn till vänster och väljer Komponenter och Funktioner och sedan Komponenter. Se nedan.

Installera Smart låsmodul hos Verisure
Installera komponent på Mina sidor – Verisure

Gå sedan vidare och tryck på alternativet Installera ny komponent.

Ta nu fram din låsmodul som du köpt och skriv ner/ skriv av serienumret som finns där (8 siffror/bokstäver borde det vara). Glömmer du detta och installerar modulen i låset så måste du göra om allt för att se serienumret igen (detta då serienumret sitter dolt när man väl satt in låsmodulen i låset).

Gå nu till din dörr och skruva loss batteriluckan.

Ta ut ett av batterierna och sätt in låsmodulen. Sätt tillbaka batteriet.

Det som händer nu är att låset återställs och du får slutföra installationen via Mina sidor (fyll i serienumret i rutan som bilden nedan visar och tryck på lägg till).

Lägg till komponent Smart Låsmodul Verisure
Ange serienummer som står på låsmodulen

Följ anvisningarna som följer.

Du behöver också installera Verisures appen (Android eller Iphone) för att kunna hantera och styra låset. Det går alltså inte längre att styra via Yale Access eller någon smart assistent längre.

Verisure har en hjälpsida som du kan läsa mer på.

Lycka till!

Kommentarer

  1. Inlägg
   Författare
 1. Lasse Nielsen

  Har precis kopplat ihop mitt lås med verisure men då slutar blåtand fungera.
  Vet ni om det skall fungera med både och ?
  Bytte lås från v2n just för att jag skulle vilja ha automatisk låsöppning och larmavstängning med blåtand.
  MVH Lasse

  1. Inlägg
   Författare
   Claes

   Hej Lasse!

   Tyvärr så fungerar inte detta enligt Verisures support. När man har kopplat ihop larmet med dörren så fungerar det inte att ha blåtand för upplåsning och avlarmning.
   Dock så verkade det inte helt omöjligt att det kanske skulle kunna komma en uppdatering som kan fixa detta, dock inget som supporten visste mer om.

   1. Markus Nilsson

    Hej!

    Jag har kopplat ihop låset med bluetooth så jag kan styra det via telefonen.

    Men som du skrev så försvinner masterkoden mm.

    Hur gör man för att kunna lägga till en ny masterkod om man vill kunna styra låset manuellt?

    Min tanke är att ifall mobilen strular att man har masterkoden som en backup.

    1. Inlägg
     Författare
     Claes

     Hej Markus!

     Det du kan göra är ju att lägga in en kod under användaren i Yale Access-appen. Tror inte att det blir en master-kod men att den iaf. fungerar om din mobil skulle sluta fungera.
     Testa att lägg in koden och använd den för att låsa (dvs. inaktivera bluetooth på mobilen först).

     1. Ia Jans

      Hej! Som du skrev försvann masterkod efter jag installerat connect, måste jag fabriksåterställa för att få fram en ny? Om jag gör det måste jag göra om alla installationer med appen och connect? Jag kommer inte in i menyn utan en mastekod, och jag vill sänka volymen.

      Tacksam för hjälp!

     2. Inlägg
      Författare
      Claes

      Hej!

      Du borde (eller rättare sagt ska) lägga till en användare i Yale Access appen.
      I Yale Access appen så går du in på kugghjulet längst ned, klickar på Lås inställningar vid lås ikonen, scrollar ner till enhetsinställningar och där kan du ställa in ljudnivån 🙂

 2. Filip

  Hej,
  Du får väldigt gärna förklara hur själva ihopkopplingen av låset, modulen och Verisure går till. Hade verisure tekniker här som satte in larm och skulle då även sätta modul i doorman L3, men lyckades inte få det att fungera. Något tips?
  // Filip

  1. Inlägg
   Författare
   Claes

   Hej Filip!

   Jag har uppdaterat texten med en kort beskrivning om hur installationen går till.
   När jag gjorde det så fungerade det hyfsat bra men säg gärna till om det är något steg som är otydligt eller om det fortfarande inte fungerar så ska jag se om jag kan förtydliga ännu mer.

   Jag vet att jag behövde göra om det några gånger men det var mest mitt fel då jag glömt skriva av serienumret från låsmodulen.

   Låset ska ju kunna kommunicera med verisures huvudenhet så det kan ju vara något kommunikationsproblem. Röj undan så det blir en klar och bra väg mellan låset och huvudenheten (typ stå inte i vägen medans du trixar med låset 🙂

 3. Niclas

  Hej, jag lyckas inte få låset att funka i Google Home. Jag får upp låset och kan se status i Google Home, men när jag försöker låsa upp så efterfrågas en PIN (ej samma som jag har kod för att låsa upp på själva låset). Var/hur ställer jag in detta?

  1. Inlägg
   Författare
   Claes

   Hej Niclas!

   Det du måste göra är:
   1. Gå in i Google Home-appen.
   2. Tryck på inställningar
   3. Välj ”Fungerar med Google” nästan längst ned
   4. Tryck på Yale Access under Länkade tjänster
   5. Ta bort länken från kontot (jag behövde göra detta två gånger för att Yale Access skulle försvinna från listan Länkade tjänster).
   6. Sök fram och lägg till Yale Access igen. Då kommer du få logga in på ditt Yale Access-konto och ge tillåtelse till Google att komma åt Yale Access.
   7. Följ instruktionerna och i ett av stegen (längst ned) så får du ange en 4-6-siffrig kod som gäller när du öppnar via google assistant.

   Lycka till!

 4. David

  Hur kopplar man endast in verisure direkt till ett befintligt larm?
  Behövs wifimodulen alls?

  1. Inlägg
   Författare
   Claes

   Hej!

   Ber om ursäkt för sent svar.
   Har dålig koll på din fråga men testa att slå Versiures support en signal. De är snabba på att återkoppla.

 5. Erik

  Hej
  Funderar på att köpa L3, men skulle vilja få det verifierat att L3 fungerar med Verisure (med hjälp av låsmodulen).

  Verisure säljer inte L3 och kontaktar man Yale så kan de inte bekräfta att det fungerar….man blir därför lite tveksam …

  Någon som kan bekräfta att det fungerar, fungerar smärtfritt, alla funktioner stöds osv?

  Tack på förhand!

  1. Inlägg
   Författare
   Claes

   Hej Erik!
   Absolut, det fungerar (har själv testat). Dock så är det ju som jag skriver i inlägget att man tappar kontrollen via google assistant och Yale Access när man kopplar ihop med Verisure. Dvs. Verisures app tar över kontrollen.
   Men om man är okej med detta och inte använder t.ex. Google Assistant så är det ju helt klart en bra lösning. Jag hade också velat att larmet larmade av och på när man låser upp och stänger (men denna funktion fungerar inte om man inte kör allt via Verisures app (detta är lite sanning med modifikation då det finns sätt att få till även detta men då måste man vara lite mer om och kring sig)).

   Angående om alla funktioner fungerar vet jag ej men är 99% säker på att den fungerar likt äldre versioner av Yale Doorman. Funktionen med ”öppna via blåtand” försvinner när man kopplar ihop låset med Versiure.

   1. Erik

    Tack för återkopplingen Claes!

    Vilka bra/viltiga funktioner är det man blir av med när det inte fungerar med Yale Access?

    Jag antar att låsa upp/låsa på distans hade varit bra att ha, en funktion som man inte kommer kunna använda om jag förstår saken rätt.

    Några mer nyttiga funktioner?

    Mvh
    /Erik

 6. Erik

  Hej,
  Jag får följande svar från Verisure och ASSA angående kompatibiliteten mellan L3 och Verisure.
  Det finns med andra något/några kända problem, men att de pekar på varandra 🙂

  Enligt Verisure:
  ”Yale L3 kommer fungera på samma sätt som v2 och v2n med låsmodul. Det finns just nu en bug hos ASSA som gör att vissa integrationer inte går att genomföra. På grund av buggen kan själva integrationen mellan Yale Doorman L3 och larmet/microenheten i vissa fall inte genomföras. Det uppskattas lösas inom några veckor.”

  Enligt ASSA/Yale i Norge:
  ”Vist du skal koble L3 til verisure så trenger du verisure modul og verisure hub. Men når det er sagt så har vi ikke fått bekreftet fra verisure at systemet dems blir kompatibel med l3 enda, selv om vi vet at noen har fått dette til og fungere”

  1. Inlägg
   Författare
   Claes

   Tror det är lite som de säger att det ligger lite utveckling bakom för att få systemen att lira ordentligt.

   Jag tycker att varken Verisure eller Yaleman levererar någon superprodukt och installationen är bristfällig på många sätt och buggar ur ibland av oklara anledningar.
   Jag hoppas att de kan komma med uppdateringar som löser detta men skulle inte satsa pengar på att de gör det inom tre veckor…

   Vill du att allt ska fungera smärtfritt så skulle jag inte ens rekommendera digitalt lås för tillfället då de fortfarande känns som i sin linda. Är du okej med lite småstrul och tycker det är en kul grej så tycker jag att det bara är att köra på!

 7. Oscar

  Hej! Jag har Verisure sedan innan, är det någon som vet om jag behöver köpa v-modul och microenhet eller bara v-modul för att koppla upp låset till Verisure?

 8. Pelle

  Hej!
  Hade också sjukt mycket strul och råkade ut för samma som flertalet tidigare.
  Det jag till sist hade problem med var att lägga till WiFi-bryggan som en enhet från appen i min Samsung A52. När den skulle koppla ihop WiFi-nätverket klagade den på att jag hade ”Smart Network Switch” aktivt på mobilen men jag kunde inte hitta var man deaktiverade denna funktion. Det finns en app som heter så som man brukar använda för att föra över data från gammal till ny telefon – jag provade att ta bort appen helt men det hjälpte inte.

  Till slut hittade jag under Anslutningar/WiFi och klickade på de 3 knapparna längst upp till höger och valde ”avancerat” – där klickade jag bort ”Byt till mobildata” (när WiFi är för långsamt – antar att man i princip måste ”låsa” på WiFi under denna installation).

  Sedan fortsatte installationen av WiFi i Yale-appen utan problem – därefter kunde man återaktivera ”Byt till mobildata”…

  Lite kryptiskt att det var just detta som var ”Smart Switch”…

  1. Inlägg
   Författare
 9. Eva

  Hej! Har installerat YaleL3 och fick allt att fungera med app och allt.
  Men var 10:e minut säger låset ”Välkommen till Yales digitala värld”
  Trevlig att höra en gång, men inte upprepat. Läste på någon sida att det kunde bero på att batterierna behövde bytas så det är gjort, men ingen skillnad. För att få tyst på detta har jag tagit bort ett batteri och kommer om ingen har något tips behöva återställa till fabriksinställningar och använda låset utan app. Som sagt tips på lösning mottages tacksamt.

  1. Inlägg
   Författare
   Claes

   Hej Eva!

   Det låter som att det är batterierna. Är du säker på att du bytt alla 4 st?
   Jag hade nog återställt den till fabrikssinställningar och testa att installera på nytt. Låter som en bugg eller loop som låset fastnat i.

 10. Alex

  Hej,

  Idag fick jag svaret från Verisure hur fungerar med modulen eller Yale Connect, och detta efter en dag full av frustration. Nu har jag Yale + verisure modul.
  Min fråga är:

  Hur man uppdatera firmware nästa gången?

  Mvh,’
  Alex

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *