XGIMI HORIZON Pro projektor

XGIMI HORIOZON Pro projektor test

Produkttest av Horizon Pro 4k-projektor

Min första projektor blev en XGIMI HORIZON Pro och här skriver jag kort om de första månaderna med projektorn.

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av projektorer då de aldrig presterar bra annat än i mörker och det fungerar dåligt med familjeliv och småbarn som ska titta på dagtid. Dock så blev det, i ett vardagsrum med noll platser för en tv, ”nödvändigt” med en projektor.

Innehåll

Sammanfattning

XGIMI Horizon Pro är en kompakt 4k-projektor som i relation till andra projektorer med samma funktioner har ett relativt humant pris. Den har inbyggd Android-TV, Chromecast och 4k upplösning.

Förutsättningarna hos oss var att vi skulle hitta en projektor som kunde få plats i en string-hylla bakom sittplatsen, och en projektorduk som skulle kunna fällas ner mitt i rummet (dold bakom en balk i taket).

Bild och installation

När det kommer till bild så har jag inget att jämföra med då jag aldrig ägt en projektor tidigare. Det enda jag kan jämföra mot är TV-apparater och det är inte riktigt att jämföra äpplen och äpplen. En projektor är ju för att få till en riktigt stor bild och bio-känsla medans Tv:n finns där för att få bildkvalitén och kontrasterna.

Helt klart är det ju så att en projektor inte fungerar speciellt bra en solig dag (om du inte kan mörklägga rummet). Det blir såpass dåligt att om det är soligt eller tom bara en ljus molnig dag så kan bilden i stort sett bli svår att se, dvs. det är lönlöst att ens titta. Horizon Pro är inget undantag och även om den fått beröm för hyfsad ljusstyrka så är det fortfarande kasst vid solljus.

Vi har ett hyfsat mörkt vardagsrum men inga persienner. Hos oss går det bra att titta när det är eftermiddag/mörkt/molnigt. För att få perfekt bild så krävs dock att man helt släcker ner rummet. Det är först då kontrasterna kommer till sin rätta. Innan så blir det mer urtvättat och fattigt.

Men i optimala förhållanden så ser det riktigt bra ut. Jag saknar inte ljusstyrkan hos en TV i dessa fall. Att det är 4k syns också tydligt och med vår 104 tums duk så är det väldigt skarp bild. Det variera dock lite mellan streamingtjänsterna och filmens format. Men generellt ser det väldigt bra ut med 4k material (vilket det mesta är från 2020 och framåt).

Installation

När det kommer till installationen så hade jag ett krav att projektorn skulle kunna stå i en stringhylla och detta begränsade ju utbudet extremt. Som tur var så hade ju XGIMI HORIZON Pro nyligen kommit ut och även fått bra omdömen och EISA-Award. Den mätte bara 21x22x14cm vilket nästan fick plats i en stringhylla 🙂

Så upp med projektorn i hyllan och försök till att dölja kablarna bakom böckerna. Hyllan sitter hyfsat högt upp mot taket så efter att först satt igång projektorn (projektorn stod i hyllan på sina tassar) så projicerades ju bilden i stort sett bara i taket. Inser sedan att projektorn ju antagligen måste ställa upp och ner så som den monteras om man sätter den i taket. Då det finns knappar på ovansidan så gick det ju inte bara att ställa projektorn upp och ned utan jag fick lägga en liten distans så inte knapparna trycktes in hela tiden. Då fick jag till slut till bilden så den projicerades på duken.

XGIMI HORIZON Pro i hylla

Då projektorn inte har någon optisk zoom så ska man ju i en idealisk värld placera projektorn på perfekt avstånd från projektorduken. I mitt fall så skulle detta inte gå då vi inte ville montera projektorn i taket.

Så i stället så får projektorn skala om och ”släcka ner” utanför projektorn. Detta då projektorn stod längre ifrån projektorduken än optimalt (tror att för min 104″ Kingpin projektorduk så var optimalt avstånd typ 3,5 m eller dyl.). Nu står projektorn 4m+ från projektorduken. Detta gör att det ”lyser” lite utanför duken, något som man inte tänker på när man väl tittar på något men som vid kalibreringen av bilden syns tydligt.

När väl projektorn var installerad och klar så behöver man ställa in storlek och skärpa. Detta gör projektorn väldigt bra själv om man har en duk som har tydliga gränser.

Från början var det också tänkt att jag skulle installera små högtalare fram vid duken (i taket vid balken som dolde projektordukskassetten). Men då vi tittat lite och tyckt att ljudet från projektorn var helt klart över förväntan så har vi faktiskt ännu inte installerat några högtalare.

Vi reagerade också på att den lät mycket (fläkten gick ofta i fullvarv). Jag tror dock att det kan vara en bieffekt av att projektorn står i en hylla med väldigt lite luft runtomkring sig. Jag rensade lite runt projektorn och får för mig att den går mindre på högvarv. Detta kan dock vara något som är bra att ta hänsyn till. Enligt andra forum jag läst så komplimeras den för att den är tyst så den kan ju vara en ovana. Plus att om du placerar den i taket med luft runtomkring så kyls den antagligen ner bättre än vår.

Android TV och Netflix på Horizon Pro

Min tanke från början var att streama via Chromecast. Jag hade inte så mycket koll på Android TV. Dock så fastnade man ju direkt för hur enkelt det var (antar att det är väldigt likt Apple TV) att använda. Så nu använder vi bara den inbyggda AndroidTV för alla våra streaming-tjänster.

Dock så finns det ju en stor nackdel med just XGIMI och det är att Netflix inte fungerar varken via Android TV eller den inbyggda Chromecasten. Dvs. för att titta på Netflix på projektorn så behöver du en Chromecast-dongle!

Detta var något som inte var tydligt inför köp och till en början så påverkade det en del. Jag tyckte det var omständligt att köra Netflix via dongle och allt annat via Android TV. Nu har det blivit så att vi knappt tittar på Netflix av denna anledning. Tycker också att när jag streamar via dongle till projektorn så blir det dåligt, grynig kvalitet, även om jag har 4k-abonnemanget på Netflix coh Chromecast Ultra.

HBO Max fungerar väldigt dåligt med högupplösta filmer såsom Wonder Woman 1984. Känns som att appen är kass då t.ex. AppleTV+, Paramount, Disneyplus mm. fungerar utan problem.

En annan sak som nyligen (2022-03-22) slutade fungera är också möjligheten att köpa filmer i AppleTV+. Tydligen något bråk mellan Apple och Google som man får hoppas löser sig.

Fjärrkontrollen

Fjärrkontrollen är i min värld väldigt smidig och bra. Liten och med få knappar. Den använder inte IR (Bluetooth tror jag) så du kan sitta med fjärrkontrollen hur du vill och den fungerar alltid bra.

XGIMI HORIZON Pro Fjärrkontroll

Slutsats

Den här första kontakten med projektor har varit positiv. Projektorn startar snabbt, har ett smidigt gränssnitt och det mesta ser väldigt bra ut på den. Den inbyggda AndroidTV gör att allt finns tillgängligt snabbt men frånvaron av Netflix stör självklart.

För oss som behövde en liten smidig projektor så fanns/finns det inte många alternativ så jag är mer än nöjd med projektorn. Att den fått EISA-Award och även har fått bra omdömen (och att det är en ny projektor. Många projektorer på marknaden har flera år på nacken) känns bra.

Antar att denna artikel kommer fyllas på allteftersom vi använder projektorn mer. Se det som ett långtest 🙂

Skriv gärna en kommentar om du själv köpt projektorn eller om du gjorde andra val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *