Automatisk Innehållsförteckning i Word

Infoga innehållsförteckning i Microsoft Word

Innehållsförteckning i Microsoft Word

Har du skrivit en uppsats, upphandling eller bara ett dokument som du vill få en innehållsförteckning till så finns det ett enkelt sätt att få till en sådan i Word.

Att lägga till en innehållsförteckning är lätt (som du ser nedan) men det kan bli fel och då behöver man veta anledningen. Läs vidare för att lära dig mer.

Innehåll

Infoga innehållsförteckning

  1. Klicka i ditt dokument där du vill infoga din innehållsförteckning. Ditt dokument (och alla dess rubriker) ska i stort sett vara klart innan du infogar innehållsförteckningen.
  2. Gå till fliken Referenser längst upp och klicka på Innehållsförteckning längst till vänster.
  3. Välj sedan Automatisk innehållsförteckn1.

Nu ska det om allt är rätt komma fram en innehållsförteckning som visar alla dina rubriker och sidnummer. Om det inte gör det så beror det på att du formaterat ditt dokument fel. Läs nedan för hur du löser detta.

Infoga innehållsförteckning i Microsoft Word
Det är enkelt att infoga en innehållsförteckning i Word

Formatera rubriker för innehållsförteckning

Om det inte fungerade att bara infoga innehållsförteckningen så beror det med största sannolikhet på att du inte formaterat dokumentet (läs rubrikerna) korrekt.

För att Word ska förstå vad som ska inkluderas i innehållsförteckningen så måste du formatera rubrikerna som just rubriker. För att få en rubrik att kännas igen som just en rubrik av Word, måste du använda dig av snabbformateringen längst upp (under fliken Start). Se bild nedan.

Format i Word
Formaten finns under fliken Start i Word

Dvs. det fungerar inte att du har en text som du markerat och gjort större och med fet stil för att få till en ”riktig” rubrik. Du måste formatera rubriken som rubrik. Det gör du helt enkelt genom att markera rubriken du har och klicka på Rubrik 1 i format-rutan. Detta kommer ändra stilen på rubriken men också berätta för Word att detta är en Rubrik 1.

Fortsätt göra detta genom hela ditt dokument och om du har underrubriker kan du klicka på Rubrik 2 eller Rubrik 3 istället, för att Word ska förstå att detta är en underordnad rubrik.

Tycker du inte om hur rubrikerna ser ut så kan du i format-rutan högerklicka på Rubriken (t.ex. Rubrik 1) och klicka på Ändra. Då kan du ändra färg, storlek, teckensnitt mm. Allt för att passa stilen på ditt dokument).

När du uppdaterat alla rubriker så går du tillbaka och infogar en innehållsförteckning på det sätt som visas i början på detta inlägg. Nu ska allt fungera!

Se nedan för en förklaring av de olika rubrikerna och hur Word försöker förstå rubriker när den skapar en innehållsförteckning.

Exempel innehållsförteckning word
Ovan exempel visar hur Rubriker hanteras i Words innehållsförteckning.

Lägga till underrubriker och andra format i innehållsförteckningen

Om du vill att t.ex. formatet Rubrik (den där stora som man brukar använda längst upp i dokument eller på en framsida) eller underrubriker ska synas i innehållsförteckningen så måste du ange detta.

För att ange att ett visst format ska inkluderas i innehållsförteckningen så går du in på fliken Referenser och klickar på Innehållsförteckning och sedan på Anpassad Innehållsförteckning… se nedan skärmklipp.

Anpassa innehållsförteckning i Word

  1. Du får nu upp en ny ruta där du kan göra inställningar för innehållsförteckningen.
  2. Klicka på knappen Alternativ längst ned på denna rutan.
  3. Du får nu upp ytterligare en ruta där alla format listas.
  4. Skrolla ner till det format du vill ska inkluderas i innehållsförteckningen och fyll i en siffra i rutan till höger om formatet. Vilken siffra du väljer styr vilken nivå i innehållsförteckningen rubriken kommer läggas. Så för en underrubrik kanske nr 4 skulle fyllas i då det som standard är Rubrik 1-3 som har siffrorna 1-3. (men detta väljer du helt själv och du kan även ändra de som redan finns).

Formatera innehållsförteckning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *