Automatiska aktiekurser i Excel och Sheets

Aktiekurser Microsoft Excel

Microsoft släppte i somras en funktion för att automatiskt hämta aktuella aktiekurser in i sitt excel-ark. Dock så är funktionen fortfarande bara i teststadie (september 2020) och för att få tillgång till den behöver du dels ett Office 365-abonnemang men du behöver också ett mått av tur då Microsoft bara skickat ut uppdateringen till ett slumpmässigt (vad det ser ut som) antal användare.

Om du inte skulle vara en av de utvalda så finns funktionen redan i Google Sheets och du kan läsa längst ned i detta inlägg för att se hur du ska göra för att hämta aktiekurser.

Men om du skulle vara en av de utvalda så kan du läsa vidare nedan.

Hämta aktiekurser i Excel

För att hämta aktiekurser så behöver du först gå till en valfri cell och fylla i kortnamn för aktierna. Du kan hitta dessa på t.ex. Avanzas aktielista. Gå in på en aktie och under diagrammen så hittar du aktiernas kortnamn.

Kopiera in eller skriv kortnamnet i en av cellerna i Excel.

Markera sedan cellen/cellerna med kortnamnen och klicka på fliken Data och sedan ikonen Aktier under Datatyper (se nedan).

Excel kortnamn aktier
Genom att klicka på Aktier så omvandlas kortnamn i cellerna till ”Aktie-celler”

När du gjort detta så ska kortnamnen omvandlats till fullständiga namn. Dock så kan det bli som nedan att Excel inte hittar vissa kortnamn. Det som man kan ta för vana och som kommer lösa detta är att lägga till texten XSTO: framför kortnamnet. Detta ger Excel ytterligare information om att aktien finns på Stockholmsbörsen (STO). Du kan se kortnamn för alla börser här.

Aktiekurser excel
När vi klickat på Aktier så visas Aktierna i sin helhet, dock kan Excel ha svårt att hitta ibland.

På ovan skärmklipp ser vi att Excel inte hittar aktiekurserna för Alfa Laval och Boldien. Lägger vi till XSTO: framför (dvs. att kortnamnet blir XSTO:ALFA och XSTO:BOL) så får vi istället nedan resultat.

Aktiekurser excel
Lägger vi till XSTO: framför kortnamnen så förstår Excel att aktien ligger på Stockholmsbörsen. Lägger vi till XNAS: så fattar Excel att aktien ligger på Nasdaq osv.

Hämta ytterligare aktiedata

Nästa steg är att säga till Excel vad för information vi vill hämta. Hittills har vi bara fått fram Aktiens fullständiga namn och de flesta vill nog ha lite mer information.

Det man gör då är att markera en av cellerna/aktierna. Det dyker då upp en liten ikon bredvid cellen (se nedan). Klickar man på denna så får man upp en rullist där du kan välja en mängd data.

För att få fram aktiekursen så går du ner i rullisten till Price. Då kommer cellen bredvid fyllas med senaste aktiekurs. Klickar du upp rullisten igen och klickar på något annat så kommer cellen bredvid aktiekursen att fyllas med denna data osv.

Mer information kring aktierna
Få fram ytterligare aktiedata genom att markera cellen.

Notera att beroende på vilken börs som aktien hämtas från så ändras även valutan. I skärmklippet nedan ser du att Alfa Laval anges i sek och Microsoft i usd.

Hämta aktiekurser excel olika valutor.
Aktiekurser visas i sin respektive börs valuta.

Hämta kurser för Index i Excel

När det gäller att hämta aktuell kurs för Index. T.ex nuvarande kurs för OMX30 så kan man inte skriva XSTO:OMX30 tyvärr utan man får skriva på ett annat sätt. Dvs. för att hämta senaste kurs för OMX30 så skriver du STO OMX INDEX i en av cellerna.

Att hitta aktier och index kan ibland vara svårt och då kan man ta hjälp av sökfunktionen som dyker upp om excel inte skulle hitta aktien. Dvs. om du angett ett kortnamn och Excel inte hittar aktien så dyker nedan sökfönster upp på högerkanten av excel-arket. Där kan du söka på kortnamn och dyl (sökfunktionen är dock extremt känslig så man får testa många varianter innan man hittar något överhuvudtaget.

Sökfunktion för att hitta aktier och kurser i excel
Hittar inte Excel din aktie visar den ett sökfönster.

Hoppas nu att du fått en bättre känsla för funktionen i Excel och att om du vet med dig att den rullat ut i full skala så får du gärna kommentera nedan så uppdaterar jag inlägget.

Få fram aktiekurser i Google Sheets

För att få fram information i Google Sheets likt ovan så behöver man använda en funktion som heter GOOGLEFINANCE. Du kan läsa om funktionen här.

För att t.ex. få fram aktiekurs för ABB så markerar du en cell och skriver:

=GOOGLEFINANCE(”ABB”)

Tryck sedan på enter så kommer senaste kurs att dyka upp. Även här är det likt Excel-funktionen att man gör bäst i att lägga till prefixet för stockholmsbörsen (om det är den man vill åt) och den är i Google Sheet STO:
Så i ovan fall skulle det då bli:

=GOOGLEFINANCE(”STO:ABB”)

Notera att ovan två funktionen ger två olika resultat. Detta då ABB ligger med i flera börser och det då blir olika valutor. I Excel så visas ju valutan automatiskt med i Google hämtas bara ett tal som visas.

Ett annat exempel om man t.ex. vill visa gårdagens stängningskurs för Nordea:

=GOOGLEFINANCE(”STO:NDA-SE”; ”closeyest”)

För alla funktioner och vilken mer data man kan få fram, besök Google egna sida för funktionen här.

Kommentarer

 1. Björn

  Hej Claes,

  Tack för en bra hemsida!

  Vill höra med dig om du möjligtvis har kortnamnen för övriga svenska index/listor (exempelvis OMXSPI), detta då jag har svårt att finna det i Excels sökfunktion.

  Tack på förhand!

  1. Inlägg
   Författare
   Claes

   Hej Björn!

   Jag har tyvärr inte hittat någon information om OMXSPI. Jag har försökt att få fram den också men det kan vara så att indexet inte finns hos microsoft.
   Såg någon hänvisning till att det bara är ett fåtal index och att för sverige är det bara OMX30…
   Men hittar du en lösning så får du gärna återkoppla, lycka till!

  1. Inlägg
   Författare
   Claes

   Hej!

   Det gör det! Om du har office 365 så kan du skriva in ISO-tecken för valutorna du vill konvertera mellan. Typ USD/EUR i en cell och sedan går till Data fliken och väljer aktier som datatyp så ska det konvertera till en datatyp där du kan lägga till kolumner för pris, förändring mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *