3 steg till att styra lamporna med rösten

Styr belysning från Ikea med google assistant

Det är betydligt enklare än man tror att sätta upp ett ”smart hem” för att styra din belysning och i den här guiden går jag igenom hur du snabbt och billigt kommer igång. Den här guiden utgår från att du har ett fungerande Wifi-nätverk som du kan koppla upp mot med din mobiltelefon.

Steg 1 – Röststyrning

Det billigaste sättet att få igång en röststyrning av sin belysning är att köpa en Google Nest Mini. Nest Mini är en smart högtalare med inbyggd mikrofon från Google som man kopplar mot sitt Wifi-nätverk. Denna högtalare lyssnar hela tiden efter kommandon.

I Google Nest Mini finns Google Assistant som är likt en assistent som kan svara på frågor och hjälpa dig med mycket kring det smarta hemmet.

Det är till denna högtalare som du kommer ge kommandon likt ”Hej Google, stäng av alla lampor” (vilket gör att alla lampor släcks).

Kjell & Company kostar den i dagsläget 449 kr (2021-02-07).

Google nest mini smart högtalare
Google Nest Mini Smart högtalare

För att komma igång med Google Nest Mini så behöver du som sagt dels ett Wifi-nätverk men också en mobiltelefon med appen Google Home installerat (finns både till Android och Iphone).

Google Nest Mini installation är superenkel och du sätter i stort sett bara in strömkabeln och lyssnar på instruktionerna som följer. Du kommer behöva skapa ett Google-konto (gratis) om du inte redan har ett.
Efter detta så är din Smarta högtalare (och röststyrning) igång. 

Glöm inte att placera högtalaren centralt i ditt hem så att den hör dig oavsett vart du befinner dig.

Steg 2 – Belysning och Lampor

Nästa steg är att installera smart belysning. Ett av de billigaste alternativen är att köpa ett startkit från IKEA. De har en serie med smarta produkter som de kallar TRÅDFRI. I denna serie så finns lampor av en mängd olika varianter och, kopplat till dessa, trådlösa brytare och sensorer.

IKEA Trådfri smart belysningskit

Ett kit med två lampor, en fjärrströmbrytare och en gateway (kopplas direkt in i din Wifi-router med kabel) kostar i dagsläget 599 kr (2021-02-07).

Efter att jag skrev denna artikel så hittade jag Cleverios lampor på Kjell och Company som inte kräver en hub och faktiskt är riktigt bra prissatta. Har dock inte testat de men ska göra det så snart jag har möjlighet. Du kan hitta lamporna här (sponsrad länk).

Som vanligt så följer det med en enkel och utförlig installationsmanual i IKEAs paket. Följ anvisningarna så har du sedan möjlighet att både sätta på och av de två lamporna med fjärrströmbrytaren men också via IKEAs egna app IKEA Home Smart (finns till både Android och Iphone).

Se klipp från IKEA nedan för hur du installerar kitet.

Steg 3 – Koppla ihop IKEA Trådfri med Google Assistant

Det sista steget är att koppla ihop IKEA med Google så att du kan styra dina lampor från din nya smarta högtalare. Även detta är något som är väldigt enkelt. Det du gör är att:

  1. Gå in i din IKEA Home-app och klickar på kugghjulet längst upp till höger (Android) för att komma in på inställningar.
  2. Klickar dig vidare till Integreringar.
  3. Klickar på alternativet Google Assistant och aktivera kopplingen.

Ovan gör att din Google home-app och IKEA home-app börjar kommunicera.

Du går nu in i Google Home-appen och:

  1. Klicka på plus-tecknet längst upp till vänster.
  2. Klicka på konfigurera enhet
  3. Klicka på Fungerar med Google…
  4. Sök fram Ikea Home Smart och klicka på för att koppla ihop

Det som är viktigt i detta steg är att du skapar rum och lägger till lamporna i dessa rum. Även döpa lamporna så att du t.ex. kan säga ”Stäng av kökslampan”.

Sådär, nu är du färdig och kan styra dina nyinköpta lampor både med rösten och med fjärrströmbrytaren. Testa att säga ”Hej Google, sätt på alla lampor” och därefter ”Hej Google, stäng av alla lampor”.

Lycka till med ditt nya smarta hem som du köpt för lite drygt 1000 kr!

Till detta kan du köpa till ytterligare lampor, uttag, sensorer mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *