Vad är Google Search Console?

Google Search Console statistik

Google Search Console är ett gratis verktyg som är bra att använda för dig som driver en hemsida.

Jag har listat de 4 viktigaste sakerna som Google Search Console används till nedan.

1. Vilka länkar till din hemsida

Din hemsida anses viktigare av Google ju fler andra hemsidor som länkar till din. Och ju viktigare hemsidorna som länkar till dig är, desto bättre för dig. Så en länk från Aftonbladet är nästan alltid bättre än en länk från en liten blogg som inte har några besökare.

I Search Console, under menyalternativet Länkar, kan du se vilka som länkar till dig, vilka sidor på din webbplats som är mest populära och mycket annat.

2. Vilka sökord används för att hitta din hemsida 

Med Search Console kan du se vilka sökord som besökaren använt för att hitta till din hemsida. Även för att se på vilken plats i sökresultatet din hemsida hamnar. Ju högre upp din hemsida kommer (helst ska ju din hemsida hamna högst upp när man gjort en sökning på Google) desto fler klick och besökare kommer du få till din hemsida.

För att se statistiken ovan gå in på menyalternativet Resultat i menyn och klicka i dina önskade parametrar (klicka i eller ur de olika alternativen såsom skärmklippet nedan visar).

Search Console resultatrutor

 

3. Se om din hemsidan innehåller några fel

För att se om din hemsida innehåller några fel, eller rättare sagt om Google anser att den innehåller några fel, så kan Search Console visa dig vad det är.

Google har nämligen  en lista med saker som de tycker hemsideägare ska göra för att deras hemsida ska vara bra. Ofta är det relevanta saker såsom att sidan ska ladda fort och se bra ut på alla enheter oavsett om det är mobil eller dator, men ibland kan det vara lite väl petiga saker. Detta är dock inget som man kan göra något åt utan man får snällt anpassa sig eftersom Google är såpass dominanta.

 

4. Att se hur många som klickat på de olika sökorden

Likt punkten 2 ovan så kan man för de sökord som besökaren använt för att hitta dig, också se antalet gånger de klickat sig in till din hemsida. Även hur många gånger du visats totalt i sökresultaten (med denna information så får man ju också fram hur stor andel som faktiskt sett, eller iaf. haft en möjlighet att se din hemsida i sökresultatet, och sedan klickat sig vidare till din hemsida).

 

Slutkommentar

Google Search Console är inte världens roligaste verktyg men det är det enda verktyget som ger insikt i Googles ”hemliga” värld och där du kan få nyttig information om hur din hemsida presterar på världens största sökmotor.

Om din hemsida inte redan är kopplad så tycker jag verkligen att du ska göra detta. Om du har lite koll på hemsidor och domäner så kan du fixa detta själv, annars kan du behöva ta hjälp av någon extern part. Jag arbetar själv bland annat med detta så hör av dig så kanske jag kan guida dig i rätt riktning via mitt företag mitod.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *