Tips till småföretagare för att synas mer på Google!

Google My Business (GMB) Kategorilista

Ofta när jag hjälper småföretag med deras synlighet online så börjar vi titta på google.se.

Och det första vi gör är att söka på företagets namn.

Det som brukar hända då är att företagets Google My Business-kort dyker upp (ni vet den där rutan till höger med företagsuppgifter som visas när man söker på ett företagsnamn. På mobilen visas det längst upp).

Skärmdump av Google My Business på Desktop
Företagskort på Google My Business

Om det inte dyker upp något så behöver man skapa ett kostnadsfritt konto hos Google på https://www.google.com/business/

Varför ska man då ha ett Google my business-konto?

I stort sett alla sökningar som görs sker på google. Och en stor del (vissa säger över 40%) är lokala sökningar. Dvs. sökningar som rör produkter och tjänster i sitt närområde (om man söker på sin mobil) eller i ett område som man angivit.

En sökning skulle t.ex. kunna vara ”Bemanning Göteborg”. Detta skulle trigga en lista med företag i Göteborg som arbetar med bemanning. Men det skulle också kunna vara så att ett ensamt företag, enligt Google, är så relevant för orden ”Bemanning Göteborg” att deras företagskort / Google My Business-kort visades. 

Om du gör en sökning på ordet ”Träningsprodukter” så kommer du antagligen (jag skriver antagligen då Google anpassar sökningar utifrån dina personliga preferenser) få upp ett företag som heter ”Västsvenska Träningsprodukter”. Detta händer för att Google anser att företaget är så pass relevant för ordet träningsprodukter att de visas högst upp med sitt företagskort.

Hur gör man då för att synas med hjälp av Google My Business?

Jo, börja med att logga in på ditt Google My Business-konto på https://www.google.com/business/.

När du kommit in på ditt konto så ska du börja med att gå till menyn Information till vänster i listan. Lägg in så mycket information du bara kan här.

För vissa företagstyper så kan du även lägga in produkter och tjänster. Om du har möjlighet att göra detta så ska menyalternativen Produkter, Tjänster finnas i menyn till vänster. Lägg in produkter och tjänster som du tillhandahåller.

Det tredje du ska göra är ett löpande arbete och det är att göra inlägg och lägga upp foton. Det gör du under menyalternativet Inlägg. Här kommer du antagligen oftast att skapa inlägg som heter ”Lägg till uppdatering”. Detta är i stort sett samma sak som ett inlägg på Facebook. Inlägget visas längst ned på ditt företagskort.

Då kanske du frågar dig varför du ska lägga tid på att skriva inlägg för Google när det antagligen aldrig är någon som kommer läsa de (man måste ju söka fram ditt företagskort och scrollar ner längst ned på företagskortet för att ens se inläggen).

Jo, det som regelbundna inlägg gör är att Google ser att du aktivt arbetar med din profil och detta gillar Google. Men det ger även Google information om vad som är relevanta sökord för ditt företag. Skriver du t.ex. 5 inlägg som handlar om bemanning av chefer i Göteborg så är det betydligt större chans att ditt företagskort kommer dyka upp vid sådana sökningar.

Om du tycker det är för mycket jobb att skapa unikt innehåll för Google så börja med att kopiera dina inlägg från Facebook eller de sociala kanaler du arbetar i.

Lägg alltid till foton i dina inlägg, dessa kommer även hamna under menyalternativet Foton. Om du inte har så många foton så kan du starta upp med ett antal (t.ex. logga, omslagsbild, interiör från butik, personal mm).

En annan sak som lyfter ditt företag är att få recensioner. Du kan läsa och besvara recensioner under menyalternativet Recensioner. Försök få dina kunder att skriva recensioner. Det är enkelt att dela en direktlänk för att recensera ditt företag. Gå bara in på menyalternativet Startsida och scrolla dig ner till där det står ”Få fler recensioner”. Klicka där så får du en direktlänk som du enkelt kan dela i din mailfot eller skicka till utvalda kunder.

Ett sista tips för att göra allt ovan enkelt. Sök fram Google My Business-appen i din telefon (Android och Iphone) så kan du göra uppdateringar, inlägg, ändringar mm. utan att behöva logga in hela tiden.

Behöver du hjälp eller har frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att skicka ett mail på claes@mitod.se eller ringa 0707-86 89 86

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *