Test av WordPress på Oderland

Oderland logga hjärta Wordpress logga

För några dagar sedan så skickade Oderland ut information om att börjat överföra webbhotells-konton till något som heter LiteSpeed-servar. Jag är inte på något sätt insatt i detta men enligt Oderland så handlade det om att servern nu kunde hantera WordPress-sidor betydligt mycket snabbare.

Jag blev då lite sugen på att testa och bad om att få två olika konton. Dels deras vanliga Standard-konto men också deras Premium-konto. Tanken var att jag skulle köra WordPress och testa Google PageSpeed med olika teman och olika plugin installerade. Sedan sammanställa detta i en bra överskådlig lista.

Jag använder Oderland dels för mina egna projekt men försöker också att styra över mina kunder dit då jag tycker att de fortfarande har snabba servrar (hade tidigare mycket hos Binero och de var snabba för några år sedan men sedan blev det kaos och jag flyttade allt därifrån. Blev dyrare men det är såå värt det) och att de har Cpanel som jag tycker är smidigt för mig som kan semi-mycket.

Jag har delat upp den här artikeln och försökt göra ganska rena uppsättningar så att man hyfsat enkelt ska kunna se fördelarna om man väljer det ena eller det andra paketet hos Oderland.

Mina antaganden innan jag satte igång var att jag antagligen inte skulle se någon skillnad alls när jag bara körde en enkelt WordPress-installation med något vanligt tema på Oderlands olika webbhotellspaket medans om jag testade en större e-handel så skulle skillnaderna bli större.

Test olika WordPress-teman på Oderland

De första testen var helt enkelt att installera olika välkända teman och se vad Google PageSpeed sa om detta. En lite disclaimer är ju att jag gör en standardinstallation av temana och, om möjligheten finns, även installerar demodata (detta för att få en så autentisk riktig hemsida som möjligt). Detta gör ju att det inte riktigt går att jämföra temana mot varandra då vissa har mycket bilder och andra nästan inga (som de ”inbyggda” temana). Dock så kan man få en uppfattning kring hur väl ett tema som du kanske är intresserad av presterar i sin grund på Oderland och vilket paket du ska välja. 

Mellan varje test har jag avinstallerat hela wordpress från cpanel och gjort en ny installation.

Varje PageSpeed-test har gjorts 3 gånger under en 5-10-minutersperiod. Här kan man argumentera att det borde gjorts under olika tider på dagen osv. men jag tänker att Oderland vid överföring till nya servrar borde ha överkapacitet och således borde det inte göra någon större skillnad (om jag nu inte haft otur och hamnat på en server med många stora e-handlare 🙂 Uppdatering: Tji fick jag då PageSpeeden hoppade vilt från 29 till 99 inom 10 minuter. Detta gjorde att jag tog 10 test istället och tog snittet från detta (jag har dock angivit intervallet inom parentes).

Avada

Avada Classic WordPress Tema Skärmklipp

Avada är det tema som säljs mest av på Themeforest. Det är ett enormt tema och kommer med många funktioner (alldeles för många) och är populärt primärt för sina många demon och möjligheter att ändra saker utan att kunna något om programmering.

Jag installerade Avada med deras Classic-demo och allt content. Denna uppställning krävde 4 plugins.  Woocommerce, Contact form 7, Fusion Core och Fusion Builder. Även LiteSpeed tillägg var installerat med enbart grundinställning, inga andra.

PageSpeed Oderland Standard

Google PageSpeed Mobil: 52 (Intervall 34 till 82, median 41)
Google PageSpeed Desktop: 93 (Intervall 82 till 97, median 92)

PageSpeed Oderland Premium

Google PageSpeed Mobil: 53 (Intervall 29 till 99, median 40)
Google PageSpeed Desktop: 91 (Intervall 88 till 94, median 90)

Flatsome

Flatsome WordPress Tema Skärmklipp

Flatsome är ett av de största och mest populära teman för e-handel. Det är anpassat för att passa e-handlare genom sina många sätt att modifiera produktsidor och allt som rör just e-handeln/WooCommerce.

Jag installerade Flatsome med deras Standard-demo och allt innehåll. Noteras här är att inga bilder följer med förutom en placeholder till produkter. Därför blir PageSpeeden baserad helt utan bilder vilket inte är representativt för hur det kommer bli för live-site. Dock får man en bild av hur väl själva temat är optimerat/skapat. Denna uppställning krävde Contact Form 7, Nextend Social Login, WooCommerce, WooSidebars. Även LiteSpeed tillägg var installerat med enbart grundinställning, inga andra.

Google PageSpeed Mobil: 72(Intervall 59 till 92, median 75)
Google PageSpeed Desktop: 93 (Intervall 91 till 97, median 91)

Slutsats test av olika Teman på Oderland

Kör man en vanlig hemsida med få funktioner så är Oderlands paket Standard lika snabbt som deras Premiumpaket. Mitt test är ju dock en väldigt grundläggande sida så med största sannolikhet så skulle en sida med mycket interaktivitet och många produkter prestera bättre på Oderlands premiumpaket.

Denna artikel uppdateras löpande när jag hinner ta tag i att göra fler tester 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *